Vloerverwarming ontluchten

Heeft u zich wel eens afgevraagd wat het getik en geborrel in uw vloerverwarming veroorzaakt? Antwoordt u bevestigend, dan zit er waarschijnlijk lucht in uw vloerverwarming. Luchtvorming in de vloerverwarming is een normaal verschijnsel. Door de luchtvorming ontstaat er druk en warmt uw vloerverwarming niet goed op. U vindt hier het antwoord op al uw vragen over vloerverwarming ontluchten. Zodat uw vloerverwarming altijd goed warmt wordt.

Wanneer een vloerverwarming ontluchten?

Uw vloerverwarming is een watergedragen verwarmingssysteem dat is aangesloten op het cv-systeem. Watergedragen verwarmingssystemen moeten constant op de juiste druk worden gehouden. Op deze manier komt er minimaal lucht bij het cv-systeem en wordt de noodzaak om vaak te ontluchten minder.

Maar zelfs wanneer u het cv-systeem op de juiste druk houdt, is het onvermijdelijk dat er uiteindelijk luchtophoping optreedt. Unique raadt aan om ieder jaar rond het einde van de herfst over te gaan tot vloerverwarming ontluchten. Hierdoor bent u zeker van een optimaal werkende vloerverwarming voor in de koudere maanden.

Vloerverwarming ontluchten in enkele stappen

Gelukkig is een vloerverwarming ontluchten een simpele klus. Ook zonder expertise kunt u helemaal zelfstandig ontluchten. Ons stappenplan geeft u alle informatie waarmee uw ontluchten een simpele klus wordt.

Vloerverwarming ontluchten in 5 stappen:

  • Zet uw kamerthermostaat zo laag mogelijk.
  • Schakel de cv-ketel uit door de stekker uit het stopcontact te nemen.
  • Schakel de pomp van de vloerverwarming uit door de stekker uit het stopcontact te nemen.
    Wacht vervolgens 10 minuten tot de watercirculatie is gestopt en de lucht naar het hoogste punt is getrokken.
  • Sluit de kraan van de vloerverwarming en draai vervolgens het ontluchtingsventiel met een ontluchtingssleutel open. Zodra er geen lucht meer ontsnapt draait u het ventiel weer dicht.

Wanneer u klaar bent schakelt u de pomp van de vloerverwarming weer aan. Controleer de manometer van het cv-systeem. Als de druk is gedaald naar minder dan 1 bar dient u de installatie met water bij te vullen.